

HET PRILLE BEGIN VAN DE VOETBALVERENIGING
Het prille begin van de voetbalvereniging Zeeburg in 1919 ligt in de periode vlak na het einde van de Grote Oorlog in 1918. Nederland is overigens neutraal in deze oorlog, die pas veel later zijn huidige naam, de Eerste Wereldoorlog, zal krijgen.

Bijna 100 jaar na dato is het onmogelijk om te achterhalen of dit het ultieme verhaal is. Door de jaren heen veranderen de namen van de oprichters en ontbreekt er hier en daar een naam. Voor de oprichting van een voetbalvereniging heb je minimaal elf spelers nodig. De familie Pronk en Rijk van Wageningen ontbreken nimmer in de vele varianten op het oprichtingsverhaal.
28 JUNI 1919: VICTORIA, ZEEBURG EN ZEEBURGIA…
De Talisman van mevrouw Pronk noopt tot actie. Met zo’n dure bal ga je niet in de Balistraat voetballen. Want wat als zo’n dure bal in beslag wordt genomen door de overijverige agenten? Rijk van Wageningen, Teun Pronk, Jan van de Anker, Jan Looyen en anderen besluiten om in actie te komen. ‘In die tijd was café Burgers aan de Plantage Middenlaan de stamkroeg van de mannen van het abattoir,’ vertelt Jip van Leeuwen bijna een eeuw later. ‘Mijn opa Jan kwam er vaak. Er werd behoorlijk gedronken en er werden veel zaken gedaan. Ik vermoed dan ook dat de jongens meteen financieel in het zadel zijn geholpen toen ze hun oprichtingsvergadering er belegden op 28 juni 1919. Je weet toch hoe dat gaat…’



Rijk van Wageningen Teun Pronk

De aanvankelijke clubnaam luidt ‘Victoria’, maar wordt al tijdens de oprichtingsvergadering veranderd in ‘Zeeburg’. Er wordt een voorlopig bestuur samengesteld met Adriaans (voorzitter), Looyen (secretaris), Verputten (vice-voorzitter), Bloemkwist (tweede secretaris) en Van Wageningen (tweede penningmeester), waarna de heer Van de Anker wordt verzocht schatbewaarder te worden.
De eerste wedstrijd van Zeeburg is tegen een combinatie van DEC. De leren bal van mevrouw Pronk wordt ingezegend. En dankzij een uitstekend resultaat besluit de Amsterdamse Voetbalbond (AVB) Zeeburg in te delen in de tweede klasse. Dan volgt er even een historisch lastig gevalletje. Zeeburg wordt namelijk ‘Zeeburgia’. Over de aanleiding tot die naamswijziging bestaan twee verschillende verhalen. De eerste versie is afkomstig uit een van de vele presentatiegidsen uit de jaren 1950. Daarin staat dat op verzoek van de AVB de clubnaam wordt veranderd in het beter klinkende ‘Zeeburgia’. Rijk van Wageningen herinnert zich in 1969 iets anders: ‘Zeeburg klonk net zoals al die andere burgen in Amsterdam: Kattenburg, Oostenburg en Rapenburg. In die tijd liep er altijd een ezeltje rond en dat ‘ia’ vonden wij wel leuk klinken achter Zeeburg, vandaar: Zeeburgia.’
Wil je meer verhalen lezen over de geschiedenis van Zeeburgia? Het jubileumboek De Eeuwige Jeugd is verkrijgbaar. Het boek kost 35 euro in de Z-kantine en 50 euro online via uitgever Dato en bol.com. Kom dus vooral langs aan de Kruislaan of klik hier om het boek online te bestellen.