Opleidingsvergoedingen: hoe werkt het? - AVV Zeeburgia

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Opleidingsvergoedingen: hoe werkt het?

Opleidingsvergoedingen: hoe werkt het?

Zeeburgia heeft van oudsher verschillende profvoetballers voortgebracht. Elk jaar vertrekken er dan ook vele jeugdspelers naar de opleidingen van Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) en er spelen verschillende oud Zeeburgianen als prof in Nederland  en buitenland. Dit levert soms een vergoeding op voor Zeeburgia. Er leven hier altijd veel vragen over, hieronder proberen we toe te lichten wanneer Zeeburgia recht heeft op een vergoeding en hoe we daarmee omgaan.
 

Wanneer heeft Zeeburgia recht op een vergoeding?

 

Als oud Zeeburgianen profvoetballer worden (een contract tekenen) kan het zo zijn dat Zeeburgia recht heeft op een vergoeding. Dit recht valt uiteen in:
 

Opleidingsvergoedingen (training compensation)

  • bij het ondertekenen van het eerste spelerscontract bij een Nederlandse profclub of het spelen van 5 bindende wedstrijden in het eerste team van een Nederlandse profclub
  • bij het ondertekenen van het eerste (prof)contract bij een buitenlandse profclub, als de speler 12 jaar of ouder was toen hij of zij bij ons speelde en als de club niet te laag is ingedeeld door de FIFA 

 

Solidariteitsbijdragen (solidarity mechanism)

  • bij een transfer van een betaald voetbalclub naar een andere betaald voetbalclub waarbij er een vergoeding wordt betaald, als de speler 12 jaar of ouder was toen hij of zij bij ons speelde. Er wordt dan 5% van de transfersom verdeeld tussen de clubs waar hij of zij speelde tussen zijn/haar 12e en 22e.
  • bij verhuur van de ene club naar de andere club waarbij een vergoeding tussen de clubs wordt betaald 
 
Ook wordt er soms al bij de overstap van een amateurclub naar de jeugdopleiding van een betaald voetbal organisatie een kleine vergoeding betaald aan de amateurclub. De betaald voetbal organisaties doen dit onderling standaard. Helaas doen slechts drie ons bekende profclubs dit richting amateurclubs, waarvan twee aan Zeeburgia.

In alle andere gevallen heeft Zeeburgia geen recht op vergoedingen. Denk aan bijvoorbeeld:
  • het overstappen van club naar club zonder transfervergoeding
  • een transfer of een eerste contract ondertekening in het buitenland door een speler die op zijn 11e (voor 12e levensjaar) bij Zeeburgia is vertrokken
  • naar het buitenland door een speler die op zijn 9e (voor 12e levensjaar) is vertrokken bij Zeeburgia
  • een eerste contract tekenen bij een buitenlandse club die in de laagste categorie (4) van de FIFA is ingedeeld

 

Wat doet Zeeburgia met de opbrengsten?

 
De opbrengst verschilt van jaar tot jaar en wordt dus ook conservatief begroot op circa 5% van onze begroting. De opbrengsten worden volledig geïnvesteerd in de Voetbalacademie. 
 
 

Tips of vragen?

 
Bij Zeeburgia worden de transfers gevolgd door vicevoorzitter Huub Wilbrink, daarbij geholpen door Daniel Jellema. Heb je tips of vragen? Mail naar transfers@zeeburgia.nl.
 
 
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!