Update mogelijke gezondheidsrisico’s kunstgrasvelden: RIVM PRESENTEERT FEITEN OVER KUNSTGRAS VOOR HET NIEUWE JAAR - AVV Zeeburgia

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Update mogelijke gezondheidsrisico’s kunstgrasvelden: RIVM PRESENTEERT FEITEN OVER KUNSTGRAS VOOR HET NIEUWE JAAR

Update mogelijke gezondheidsrisico’s kunstgrasvelden: RIVM PRESENTEERT FEITEN OVER KUNSTGRAS VOOR HET NIEUWE JAAR

11 oktober 2016 10:15


De KNVB heeft met onder andere het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Vereniging Sport en Gemeente (VSG), Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en vertegenwoordigers uit de kunstgrasbranche rond de tafel gezeten om te bespreken wat de vervolgstappen zijn om de onzekerheid over kunstgras weg te nemen. Hierbij benadrukte het RIVM nogmaals dat vooralsnog niet verwacht wordt dat het gebruik van rubbergranulaat op kunstgras leidt tot risico's voor de gezondheid en er dus gewoon op gesport kan worden.

De belangrijkste uitkomst van dit gesprek is dat het RIVM per direct nieuw onderzoek gaat verrichten en dat de resultaten voor het nieuwe jaar worden gepresenteerd. Eerder drong de KNVB, evenals minister Schippers van VWS, al aan op een nieuw onderzoek.

Onderzoeksopzet RIVM

Het RIVM gaat per direct aan de slag met een nieuwe onderzoeksopzet en verwacht dit binnen twee weken af te ronden en openbaar te maken. Tijdens het onderzoek worden onder andere alle nationale en internationale onderzoeken over kunstgras nogmaals bestudeerd. Ook worden er andere relevante niet sport specifieke onderzoeken opnieuw doorgelicht. Verder heeft het RIVM laten weten dat er tussen de 50 á 100 Nederlandse kunstgrasvelden grondig onderzocht gaan worden op de aanwezige stoffen in het rubber. Om deze steekproef zo representatief mogelijk te maken zal de KNVB ondersteunen met de selectie van deze velden.

De KNVB is tevreden met de toezegging van het RIVM voor nieuw onderzoek en resultaten op korte termijn. Net als de rest van (voetballend) Nederland wil de KNVB zo snel mogelijk duidelijkheid. Extra onderzoek levert meer informatie op en dat draagt bij aan totale zekerheid over het veilig en gezond sporten op kunstgrasvelden en hier is iedereen bij gebaat. De KNVB stelt het RIVM volledig in staat zo spoedig mogelijk met het onderzoek te starten.  

Normaal voetbalweekend

Afgelopen weekeinde is er zoals gebruikelijk volop gevoetbald op de Nederlandse velden. Voorafgaand aan deze speelronde waren er veel vragen over de gezondheidsrisico’s van het spelen op kunstgrasvelden, maar uit een analyse blijkt dat nagenoeg alle voetbalwedstrijden gewoon gespeeld zijn.

Link: http://www.knvb.nl/nieuws/organisatie/berichten/20861/rivm-presenteert-feiten-over-kunstgras-voor-het-nieuwe-jaar

We zijn als bestuur blij dat er op korte termijn nieuw onderzoek wordt uitgevoerd, maar natuurlijk vooral dat het RIVM niet verwacht dat het gebruik van rubbergranulaat op kunstgras leidt tot risico's voor de gezondheid en er dus gewoon op gesport kan worden.


Berichtgeving 7 oktober 2016 gemeente Amsterdam en KNVB

De Gemeente Amsterdam heeft een reactie gegeven op de uitzending van Zembla over mogelijke gezondheidsrisico's van kunstgrasvelden. Ook de KNVB heeft een aanvullend bericht gepubliceerd. Beide berichten zijn hierna te lezen, inclusief hygiëne tips van de GGD Amsterdam. Zoals de KNVB het verwoord: "Tot op heden is uit meerdere onderzoeken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet gebleken dat spelen op kunstgrasvelden gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Er kan dit weekend gevoetbald worden."


Reactie gemeente Amsterdam op mogelijke gezondheidsrisico’s kunstgrasvelden


In de uitzending van Zembla op 5 oktober jl. werd gesproken over de mogelijke schadelijkheid van korrels in kunstgrasvelden. In Amsterdam zijn alle kunstgrasvelden aangelegd met goedgekeurde materialen. Amsterdam heeft 77 voetbalvelden (red. praktisch alle kunstgrasvelden in Amsterdam, inclusief de drie bij Zeeburgia) en 1 rugbyveld met rubbergranulaatkorrels.

De gemeente volgt de bestaande onderzoeken die door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gedaan zijn over de gezondheidsrisico’s van SBR-rubbergranulaat. Het RIVM heeft geconcludeerd dat bij het sporten op met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico’s zijn te verwachten. Er is nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden.

De GGD Amsterdam adviseert altijd de normale hygiëne maatregelen te nemen:

  • Was na het spelen op het veld goed de handen
  • Zorg dat kinderen geen korrels binnenkrijgen via bijvoorbeeld hun waterfles.
  • Vuil op de huid kan door douchen/wassen worden verwijderd.
  • In de uitzending van Zembla is niet wetenschappelijk aangetoond dat de rubbergranulaat korrels gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Toch vindt de Vereniging van Sport en Gemeenten, waar de gemeente Amsterdam onderdeel van uitmaakt, dat de bevindingen uit het programma zorgvuldig bekeken moeten worden en indien nodig vervolgonderzoek gedaan moet worden door het RIVM. Amsterdam volgt dit op de voet.

Aanstaande maandag 10 oktober staat een afspraak gepland over kunstgras met onder andere het RIVM, VSG en kunstgrasfabrikanten. De bevindingen uit het programma Zembla worden hier ook besproken.

Link: https://www.amsterdam.nl/sport/sportnieuws/informatie-sbr/

KNVB begrijpt onrust, maar er kan gevoetbald worden

Naast het bericht van de KNVB van gisterochtend heeft de KNVB gisteravond nog een bericht op de website geplaatst en vandaag verstuurd:

De KNVB begrijpt dat er naar aanleiding van de uitzending van Zembla onrust is over het veilig kunnen spelen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Tot op heden is uit meerdere onderzoeken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) echter niet gebleken dat spelen op kunstgrasvelden gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Er kan dit weekend gevoetbald worden. Wel staat de KNVB er op dat er op zeer korte termijn aanvullend onderzoek komt. Dit onderzoek moet antwoord geven op de vraagstukken zoals die er nu bij ons en onze leden liggen.

Maandag zitten we met partijen als de Vereniging Sport en Gemeente (VSG), het RIVM en andere organisaties rond de tafel om deze kwestie te bespreken en de vervolgstappen vast te leggen. We zullen iedereen via de website van de KNVB op de hoogte houden van het vervolgproces.

REACTIE RIVM Op basis van de bestudeerde informatie verwacht het RIVM niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico’s voor de gezondheid.

Link: http://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/uitgelicht/20788/knvb-begrijpt-onrust-maar-er-kan-gevoetbald-worden

We staan hierover als bestuur uiteraard in nauw contact met de gemeente (eigenaar van de velden) en zullen jullie via de website waar nodig op de hoogte houden.
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!