Zeeburgia steunt noodkreet voor energiehulp - AVV Zeeburgia

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Zeeburgia steunt noodkreet voor energiehulp

Zeeburgia steunt noodkreet voor energiehulp

23 november 2022 17:15


Dinsdagochtend heeft Zeeburgia samen met het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) en de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) de schrikbarende uitkomsten van een recente enquete over de impact van de enorme energielasten op sportclubs aangeboden aan de vaste Tweede Kamercommissie Sport. Zeeburgia steunt de noodkreet van beide belangenvereniging van harte, de impact op ons en vele andere sportclubs is enorm en de toegankelijkheid van de sport staat onder zware druk. Er is nu hulp nodig.

Forse concrete hulp noodzakelijk

Ook wat Zeeburgia betreft moet er forse, concrete en laagdrempelige hulp komen voor clubs met verhoogde energielasten. Zeeburgia heeft de afgelopen jaren goed kunnen sparen en houdt het nog wel even vol, maar uit de enquete blijkt dat in totaal 40% van de verenigingen deze situatie geen jaar meer volhoudt en: sporters stoppen nu al. 

Bij Zeeburgia verdrievoudigd de energierekening. De hulpregeling van de Rijksoverheid (TEK) dekt hier slechts zo’n 20 tot 25% van. Dat percentage moet echt fors omhoog. De door de minister aangekondigde 6 miljoen euro voor alle sportclubs is volstrekt ontoereikend. De Gemeente Amsterdam onderzoekt op welke wijze ook zij de sportclubs te hulp kunnen schieten, er wordt nagedacht over het niet toepassen van inflatiecorrectie op de veldhuur inclusief veldverlichting, een noodfonds voor die clubs die acuut in nood zijn en het deels compenseren van de gestegen energiekosten.

IMG-2595.JPG

Voorzitter Huub Wilbrink maakt zich grote zorgen

Voorzitter Huub Wilbrink is er duidelijk over: “Als er geen hulp komt ben ik bang dat er massaal kinderen en volwassenen stoppen met sporten en clubs dichtgaan, een half miljoen mensen overweegt dat. Inkomsten vergroten door sponsoring, zoals door de minister geopperd, kan niet zomaar in deze economische tijden. Dan blijft alleen de mogelijkheid over contributie te verhogen waardoor de toegankelijkheid van de sport zeer beperkt wordt. Dat moeten wij, en de zeker de minister die ook over volksgezondheid en welzijn gaat, toch echt niet willen.”

IMG-2598.JPG

Verduurzaming Zeeburgia: fase 2 en 3

Zoals eerder aangegeven is Zeeburgia al zeer duurzaam en is het laaghangend fruit wel geplukt. De klimaatinstallatie wordt beter benut, beneden zijn nu ook overal deurdrangers aangebracht en boven gebeurt dit binnenkort. In de volgende fase overwegen we warmte terug te winnen uit het douchewater en de inzet van een warmtepomp voor het douchewater op elektriciteit ipv gas. Volledig energie-neutraal worden kan alleen met de inzet van extra zonnepanelen en batterijen, dat wordt voor fase 3 onderzocht. Ook hier is hulp van de overheid bij nodig, want dit is uiteindelijk waar we naartoe moeten.


Hulp bij betalen contributie of voetbalkleding

Heb je zelf zorgen over het betalen van je contributie of voetbalkleding? Zie dan hier het initiatief Voetbal voor Iedereen hierop waar we samenwerken met hoofdsponsor ING. Op Zeeburgia.nl/contributie vind je alle regelingen zoals de Stadspas van de Gemeente Amsterdam en Jeugdsportfonds. 

1583406387541.jpeg

Wil je liever iemand spreken? Hieronder vind je onze zogenaamde financieel contactpersonen voor Zeeburgia. De Financieel Contactpersoon is een vrijwilliger bij wie je – helemaal vertrouwelijk - terecht kunt met vragen en die jou op weg kan helpen. 


Praat je liever eerst met iemand op de club zelf?


20220369-ING-banner-Contributie_400x300-03.gif


Wat kan ik doen? Teken de petitie Red de Sportclub & meld je als vrijwilliger

Het RVVB en de BAV zijn vorige week een petitie begonnen: Red de Sportclub. Die is inmiddels al bijna 6000 keer ondertekend. Teken deze vooral via: https://petities.nl/petitions/red-de-sportclub-bij-jou-in-de-buurt?locale=nl.

Heb jij hier tips of vragen over? Of werk je in de verduurzamingssector en wil je helpen? Mail dan naar voorzitter Huub Wilbrink huub@zeeburgia.nl.

Vervolg

Maandag is het begrotingsdebat Sport in de Tweede Kamer. Ook daar wordt hier aandacht voor gevraagd.

We houden jullie over dit onderwerp op de hoogte. Pers/media kan contact opnemen met voorzitter Huub Wilbrink via 06-21393493.


Nuttige links


De feiten bij Zeeburgia

  • De energielasten zijn verdrievoudigd. Dit is op termijn onhoudbaar.
  • Zeeburgia heeft in het huidige seizoen de contributie met 5% moeten verhogen
  • Bij Zeeburgia maakt 33% van de jeugdleden gebruik van de Stadspas Amsterdam, Jeugdsportfonds of andere regeling
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!