Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

De Zeeburgia Zaterdagen van 14 en 21 februari 2015

23 februari 2015 14:00

Na een afwezigheid van twee maanden is het weer de hoogste tijd voor een column. Dit keer ook met een korte vooruitblik op de tweede helft van het seizoen. Mede omdat de KNVB heeft besloten om bij een aantal jeugdcompetities (D1, C1 en A1) de indeling volgend seizoen te wijzigen. Velen weten niet wat de gevolgen hiervan zijn.

Korte vooruitblik op de tweede seizoenshelft voor de A1, B1, C1 en D1

Het goede nieuws eerst. Onze C1 en A1 kunnen dit seizoen niet degraderen uit de eerste divisie. Het slechte nieuws gelijk erna: onze D1 kan dit seizoen niet promoveren naar de eerste divisie. Dat laatste gegeven is echt heel jammer. Zoals u wellicht nog weet, hadden we vorig seizoen in de D-jeugd te maken met een mindere lichting. Zowel de D1 (van de eerste naar de tweede divisie) als de D2 (van de hoofdklasse naar de eerste klasse) degradeerden. Het heeft echter alles te maken met een nieuwe indeling, die de KNVB in de top van de divisiestructuur gaat aanbrengen vanaf het seizoen 2015-2016. Voor de B1 geldt dit ook, maar de kans op een eventuele promotie ligt niet echt voor de hand. Integendeel zelfs onze B1 zal in de komende maanden alle zeilen bij moeten zetten om zich te handhaven in de tweede divisie. Na de verliespartij van jongstleden zaterdag staat de B1 derde van onderen. Die plek betekent aan het einde van het seizoen promotie-degradatiewedstrijden.

En dan nu enkele korte wedstrijdverslagen van 14 en 21 februari 2014. Op beide zaterdagen is sprake van een inhaalprogramma en ijskoud weer.

14 februari 2015: E8 (F1) – IJburg AFC E3 (6-2), E2 – Buiksloot E1 (2-6)

Om tien uur probeer ik twee wedstrijden tegelijk te volgen. Als op veld 2A scheidsrechter Rogier al na een minuut naar de middenstip wijst omdat onze F1 de 1-0 heeft gescoord, houd ik het bij het doelpuntenfestival op veld 1. Onze E2 probeert daar de E1 van Buiksloot bij te houden. Het lukt ze niet. Buiksloot is een maatje te groot.

Mike van de F1 schudt meewarig met zijn hoofd. Het is rust. Zoveel kansen gemist… Ik posteer me na de rust naast een ouder van IJburg. ‘Zijn dat allemaal eerstejaars E’tjes?,’ vraagt hij na een paar minuten in de tweede helft aan mij. ‘Nee, het zijn tweedejaars F’jes.’ ‘Ze komen altijd laat op gang,’ hoor ik van een enorm enthousiaste Zeeburgiamoeder. De F1 is in de tweede helft van het seizoen  onze E8. Tegen IJburg E3 lijkt het in de tweede helft alsof onze mannetjes twee jaar ouder zijn dan hun tegenstander. Grandioos. IJburg wordt vastgezet op de eigen helft en onze E8 loopt eenvoudig uit naar een 6-2 overwinning. Waarbij ik overigens wel een kanttekening wil plaatsen: geachte mannetjes van de E8 (F1), binnenkort starten ook de internationale toernooien weer. Sta een uurtje eerder op, wrijf de slaap uit jullie oogjes, want op die toernooien moet je echt vanaf minuut 1 knallen. Ach trainer Mike zal het jullie ook wel vertellen.

14 februari 2015: D4 – VVA/Spartaan D4 (5-0)

Het is altijd leuk om na twee maanden te kunnen constateren dat er veel vorderingen zijn gemaakt. Als je als ouder elke wedstrijd langs de lijn staat, merk je dat waarschijnlijk niet op. Maar onze D4 is echt met sprongen vooruit gegaan. Heel veel wedstrijden hadden ze nog niet gewonnen, maar vandaag waren ze echt top. 3-0 bij rust. Een soevereine 5-0 aan het einde. Gefeliciteerd.

14 februari 2015: Meiden A1 – De Meer A1 (1-1) en A1 – RJO/PEH VVV/Helmond Sport A1 (4-4)

Onze meiden komen in de eerste helft op 1-0 in een over het algemeen gelijk opgaande strijd. Onze meiden vertrouwen veel meer op de wonderen van de ijskoude waterfles dan tegenstander De Meer. Het blijft me echt elke keer verbazen dat een zere plek op het onderbeen opgelost kan worden door een driftige kneep in de waterfles. Bij onze meiden worden de onderbrekingen voor blessures of lichte pijntjes ook gelijk gebruikt om hele vergaderingen en praatsessies te beginnen.  Voor een scheidsrechter is dit lastig, want je wilt toch ook dat er een beetje vaart in de wedstrijd blijft. Anderzijds is het enthousiasme waarmee de meiden hun voetbaltaken serieus nemen bijzonder prijzenswaardig. Na de rust zorgen de meiden van De Meer al snel voor de gelijkmaker. De 1-1 is ook de eindstand en volgens mij een uitstekende weergave van de verhoudingen.

Op veld 2 is onze A1 ook heel aardig bezig. Frustrerend ook, want je kunt de klok er bijna op gelijk zetten. Elke keer als wij scoren, maakt VVV/Helmond Sport vrijwel gelijk daarna gelijk. In de loop van de tweede helft wordt het bij een 2-2 stand wel heel erg rommelig. Als onze A1 de 3-2 aantekent, is het vervolgens ook bijna gelijk daarna weer 3-3. Een tijdlang gebeurt er nauwelijks iets. Waarbij wel moet worden aangetekend dat je als Zeeburgiatoeschouwer af en toe je hart vasthoudt als VVV uitbreekt op links. Aan de rechterkant van onze verdediging wordt open huis gehouden. Tien minuten voor tijd weten wij dan toch via een spaarzame edoch geweldige aanval de 4-3 te maken. Nee, niet nog een keer. Onder dat motto gaat het een paar minuten aardig. Dan is het wachten op… het eindsignaal. VVV vecht door en verdient eerlijk gezegd een gelijkspel. Kansen krijgen ze genoeg. De vele vrijstaande aanvallers op links worden niet bereikt of ronden slordig af. Weer een voorzet, weer staan er zomaar drie VVV’ers vrij bij de vijf meter. Dan is het zover. Gerechtigheid. Voor de vierde keer weten wij onze voorsprong niet te consolideren. Nu wordt de voorzet strak ingekopt door 1 van de 3 vrijstaande aanvallers van VVV.

21 februari 2015: D1 – Elinkwijk D1: 10-0.

Het lijkt er in het begin heel even op dat de D1 in de ijskoude regen aan de bak moet. Tegenstander Elinkwijk doet alles wat het kan om, maar gaandeweg de eerste helft wordt het verzet minder. Bij rust is het 4-0 voor onze D1. In de tweede helft scoren wij nog zes keer. Wederom een klinkende overwinning dus. Na de wedstrijd is trainer Randy zowel blij als enorm gefrustreerd. Blij omdat medekoploper AFC ’34 heeft verloren en onze D1 nu bovenaan staat. Enorm gefrustreerd, omdat de uitstekende prestaties van onze D1 niet zullen resulteren in een promotie naar de eerste divisie (zie eerdere opmerking). Volgende week zaterdag kan onze D1 het kampioenschap in de tweede divisie bijna veiligstellen, want dan staat de uitwedstrijd tegen AFC ’34 op het programma.

21 februari 2015: D3 – Koninklijke HFC D2: 0-1

In de stromende regen mag ik weer eens aan de bak. Dit keer fluit ik de D3, die na het kampioenschap in de herfstcompetitie in een veel sterkere competitie uitkomt. En dan is het altijd fijn om tegen goed georganiseerde clubs als de Koninklijke HFC te spelen. En helemaal goed om te constateren dat onze mannetjes het gebrek aan lengte bijna volledig kunnen compenseren met inzet en slim voetbal. Kansen zijn er de hele wedstrijd aan beide kanten. Stevige duels worden uitgevochten, maar het blijft altijd sportief. Enthousiaste ouders en supporters moedigen beide teams hartstochtelijk aan. Als scheidsrechter is het echt genieten, ook al omdat de beide grensrechters hun taken uitstekend waarnemen. De Koninklijke uit Haarlem maakt halverwege de tweede helft het enige doelpunt van de wedstrijd onder luid gejuich langs de kant. Ach en dan moet ik toch bijna vijf minuten bijtrekken. Gewoon omdat het zo’n leuke wedstrijd is en ik stilletjes hoop dat onze mannetjes de verdiende gelijkmaker intikken. Het mocht niet zo zijn. De Koninklijke uit Haarlem was al met al net iets doeltreffender.

De gebroeders Dongor bereiden als altijd de wedstrijd serieus voor

Ach en dat na afloop de leider van de Koninklijke HFC een mobiele telefoon bij mij afgeeft, die hij heeft gevonden op het veld? ‘Is van mijn vrouw, vertelt jeugdsecretaris HW mij als ik hem blij maak met de telefoon. ‘Heeft ze in alle opwinding laten vallen.’

21 februari 2015: C1 – FC Groningen C1: 0-2

De begeleiding van FC Groningen wordt vooraf aan de wedstrijd door Huub, onze begenadigde knakenbewaker, op de foto gezet. Ze hebben zich namelijk met een bakje koffie aan de bijtafel in de bestuurskamer genesteld voor een potje klaverjassen. Huub kan het niet laten. Ik merk lacherig op: ‘Pas maar op. Straks komen we weer in het nieuws. Nu omdat we pokertoernooien organiseren met een minimuminleg van 10.000 euro. Net als bij Young Boys uit Haarlem. Je weet hoe dat gaat.’ De Groningers vinden het gewoon knus bij Zeeburgia. De ontvangst is altijd allerhartelijkst in de nostalgische bestuurskamer. De scouts van FC Groningen weten ons ook te vinden. Ik herinner me de vele bezoeken van vader Koeman nog en ook zijn opvolger is vaak bij onze club aanwezig. Bij FC Groningen voetballen inmiddels een aantal Zeeburgiaanse talenten, waarvan er 1 heel toevallig op zondag 15 februari 2015 zijn debuut zal maken in de Eredivisie in de derby tegen Heerenveen (zie onze site). Desevio Payne ging in het seizoen 2012/2013 van de Zeeburgia B1 naar FC Groningen.

Onze C1 speelt in de eerste helft geen beste wedstrijd en mag van geluk spreken dat het slechts 1 tegendoelpunt incasseert. In de tweede helft is het spel volgens onze trainer vele malen beter, maar het is niet genoeg. FC Groningen wint met 2-0.