Zaterdag 11-10-14, 1500u
Competitiewedstrijd 2e divisie
AFC B1 - Zeeburgia B1     3 - 0

VOORAF
Zoals in de voorbeschouwing vermeld, staan wedstrijden tussen de topamateurverenigingen AFC en Zeeburgia altijd op zich. Het maakt vaak niet uit op welke positie de ploegen zich op de rangschikking bevinden: Deze derby kent geen duidelijke favoriet.

Afgelopen seizoen troffen beide ploegen elkaar in de nacompetitie om promotie naar/lijfsbehoud in de 1e divisie. Nadat Zeeburgia thuis met 3-2 zegevierde, won AFC de thuiswedstrijd met mooie(re) cijfers: 4-1. AFC delfde de finaleronde het onderspit tegen Quick Boys waardoor zowel AFC als Zeeburgia dit seizoen in de 2e divisie uitkomt.

Ondanks het geen uitgesproken favoriet kennen in deze derby, heeft AFC een perfecte score van vijftien punten in de eerste vijf wedstrijden. Onze jongens hebben in de eerste vijf wedstrijden al drie maal verloren (FC Emmen, AFC '34 en Waterwijk) en 'slechts' twee maal gewonnen (Quick '20 en DEM). Hierdoor is 't gat vroeg in het seizoen al negen punten.

AFC kent een aantal spelers met een Zeeburgia verleden en ook de trainer Michael Timisela was vorig seizoen nog als trainer werkzaam bij onze club.

1e HELFT
Zeeburgia zet vanaf de eerste seconde druk op de achterhoede van AFC. Onze Amsterdamse buren zijn gewend om van achteruit verzorgd op te bouwen maar daar krijgen ze vandaag niet de ruimte voor. Veel ballen worden lang gespeeld waardoor er veel duels uitgevochten worden elders op 't veld. In deze duels blijkt Zeeburgia vaak het sterkst maar ook wij hebben moeite om vervolgens de vrije teamgenoot te vinden. Duels en strijd overal op 't veld met zeer kleine speldenprikjes van beide teams geven de eerste twintig minuten het beste weer. Van de twintigste tot de dertigste minuut volgen de eerste echte kansen voor Zeeburgia. Jason kapt één keer te veel waardoor hij niet uit kan halen, Nathan onderschept de bal (overigens met de hand) maar komt niet tot een schot en de grootste kans is voor Rocky: Zijn onhoudbare en verwoestende knal eindigt op de paal.

Helaas is de eerste echte kans voor AFC meteen raak. Het mag eigenlijk geen kans heten maar Yeremy - die ons in vorige wedstrijden al menig keer gered heeft - verslikt zich in de bal, het veld of beide en tikt de bal tegen de benen van ex Zeeburgiaan Gianno. De bal rolt rustig tegen de touwen van onze goal: 1-0 AFC.

Yeremy wordt een hart onder de riem gestoken door zijn teamgenoten en Gilbert laat alle mouwen verder opstropen. Zeeburgia gaat zeker kansen krijgen voor de gelijkmaker en dat laat Gilbert zijn voetbalcollega's weten.

De goedspelende tandem Sohaib (eerste jaars!) en Gilbert maken dan een eerste fout op het middenveld waarna AFC via een mooi uitgespeelde counter richting Yeremy versnelt. Quinzairo en Joseph zien een (te) groot aantal AFC'ers op zich af komen en weten steeds net geen voetje er tussen te krijgen. De doorgestoomde AFC middenvelder wel en zet met zijn schot AFC op een grotere voorsprong: 2-0 AFC.

Een minimaal gelijkopgaande eerste helft maar Zeeburgia rust met een achterstand van twee doelpunten.

2e HELFT
De tweede helft kent veel gelijkenissen met de eerste helft. Met Delano voor de goed spelende Nathan wordt er weer vroeg druk gezet op de AFC achterhoede. Er zijn wederom weinig kansen te noteren in de eerste vijftien minuten van de helft. AFC kent de luxe van de voorsprong en bij Zeeburgia is de laatste pass net niet goed genoeg om tot een kans te komen. Met inmiddels Nathaniel voor Jason begint er weer een periode van tien minuten waarin er kansen voor Zeeburgia ontstaan; Gilbert loopt goed door op de keeper maar heeft net niet het geluk aan zijn zijde, een goede voorzet vanaf Nathaniel wordt door zowel Ruben, Rocky als Delano niet tot doelpunt gepromoveerd en de afstandsschoten van Ruben, Delano, Gilbert en Jeremiah missen of kracht of precisie. Denzel komt het middenveld versterken en verdediger Derrick verlaat het veld. Er wordt nu overal op 't veld 1-op-1 gespeeld.
Door het vele druk zetten van Zeeburgia begint er in de loop van de tweede helft ook ruimte voor AFC te ontstaan en is het duidelijk waarom deze ploeg zo veel punten heeft. Een goede redding van Yeremy en de lat staan een derde doelpunt van AFC in de weg.
Uiteindelijk volgt er toch nog een derde doelpunt voor AFC. Na balverlies op het middenveld bij ons, schiet de middenvelder van AFC netjes van randje zestien in de verre hoek: 3-0 AFC. Hiermee is de wedstrijd definitief in het slot, wint AFC de zesde opéénvolgende wedstrijd en komt Zeeburgia nu echt op te weinig punten te staan.

Al met al een goede wedstrijd van onze Zeeburgia jongens zonder resultaat. Er mag ook zeker gezegd worden dat er ondanks de vele duels, strijd en het 'buren' zijn, de wedstrijd zeer sportief was.

Zeeburgia feliciteert AFC met de overwinning, bedankt de scheidsrechter en Dap sr voor het goed leiden van de wedstrijd en de ouders en andere Zeeburgianen voor het supporten van ons team. Bij AFC B1 worden er wekelijks foto's van de wedstrijd gemaakt. Zie via deze link de 48 foto's van deze wedstrijd.

Volgende week een oefenwedstrijd tegen onze Rotterdamse evenknie Spartaan '20 en de week erop een ploeg vlak boven ons: Roda '46. Daar moeten de volgende drie punten tegen gepakt gaan worden en daar is gezien de wedstrijd van vandaag alle vertrouwen in.